miercuri, 26 martie 2008

2008 ANUL INTERNATIONAL DE PROMOVARE A INTERCULTURALITATII




Bucuresti- 21 August 2007 - Asociatia Studenteasca VoluntariSibiu, proiectul Intercultural Communication( InterC), care va reuni participanti din Franta, Germania, Finlanda, dar si din Romania. pentru Idei si Proiecte – VIP Romania, organizeaza in perioada 9-15 septembrie, la

Aflat la prima editie, InterC are ca tema comunicarea si invatarea interculturala, fiind o activitate derulata sub egida „Anului european al egalitatii de sanse”. VIP beneficiaza de sprijinul ANPCDEFP si YOUTH in Action, precum si de colaborarea cu autoritatile locale din Sibiu.
Proiectul se va bucura de participarea a 25 de tineri – cate cinci participanti din fiecare tara, alaturi de alti 5 tineri din Romania, selectati in urma unui eseu de maxim 3 pagini pe tema „What does Interculturality mean to you?” si a unei scrisori de motivatie. Ambele cerinte, insotite de un CV trebuie redactate in limba engleza si trimise la urmatoarea adresa de contact: interc2007@gmail.com, pana la data de 30 august 2007.
Pentru participantii din Romania, conditiile de selectie presupun ca aplicantul sa fie student la Academia de Studii Economice din Bucuresti si sa beneficieze de o bursa sociala. Cazarea si masa sunt asigurate de catre organizatori pe durata intregului proiect, precum si 70% din costul transportului, pentru toti participantii.
Cele patru tari participante – Romania, Franta, Germania si Finlandasi-au inceput colaborarea in Franta, in 2004, urmand ca in fiecare an una dintre acestea sa fie gazda unui asemenea eveniment. In 2007 a venit randul Romaniei, iar faptul ca in acelasi an Sibiul a fost declarat capitala culturala europeana a fost de bun augur.
Prin tema abordata, InterC prefigureaza proiectele ce se vor desfasura in 2008, „Anul european al dialogului intercultural”. VIP Romania mai organizeaza anul acesta si International Entrepreneurship Week, proiect desfasurat in Bucuresti, in perioada 16-22 septembrie, bucurandu-se de participarea a 25 de tineri din tari din Europa Centrala si de Est, care au in comun inclinatia spre antreprenoriat, precum si apetenta pentru dezvoltarea interculturala.
Consiliul Europei a fost cu siguranta printre cei mai activi sustinatori ai principiilor interculturalitatii, aceasta prestigioasa organizatie europeana fiind si promotoarea conceptului de „societate interculturala”. Este vorba despre o societate ce recunoaste diferentele culturale, sustine dezvoltarea identitatilor specifice, dar încurajeaza si dialogul intercultural, contactele, schimburile si interferentele culturale. Aceste principii generoase sunt valide în general, în orice societate, în orice zona din lume, si ele trebuie sa se regaseasca pe deplin la nivelul sistemelor educative. Scoala joaca, fara îndoiala, un rol esential în promovarea interculturalitatii, principiile acesteia trebuind sa fie permanent prezente atât în curriculum, cât si în ethosul institutiei scolare. Cu atât mai mult acest lucru este însa valabil în cazul comunitatilor cu un caracter multicultural pronuntat ce se reflecta, implicit, în structura populatiei scolare. Nu sunt admisibile, în opinia noastra, nici situatia în care scoala promoveaza, direct sau indirect, explicit sau implicit, o viziune monoculturala, cea a majoritatii, nici situatia în care fiecare este preocupat exclusiv de reproducerea propriei culturi, fara a-l lua în considerare pe „celalalt”, sau considerând existenta sa ca pe o amenintare. Deseori, se poate constata un clivaj net între trei nivele distincte: la nivelul discursului politic, transmis de mass-media, accentul cade pe conflictualitate, pe dificultatile ce apar, sau sunt uneori chiar construite, în relatiile dintre diferitele comunitati culturale, la nivelul scolii se ignora în totalitate existenta unor astfel de probleme, în timp ce la nivelul comunitatilor locale relatiile sunt absolut firesti, situatiile problematice aparute fiind rezolvate prin mecanisme specifice, ce au la baza reteaua complexa de relatii interpersonale ce leaga membrii comunitatii respective, dincolo de granitele diferitelor grupuri culturale ce compun acea comunitate.
In concluzie ,anul 2008 este un an de promovare a interculturalitatii..

Niciun comentariu:

Powered By Blogger