VOLUNTARIATUL,
................ este activitatea desfasurata din proprie initiativa, prin care o persoana fizica îsi ofera timpul, talentele si energia în sprijinul altora fara o recompensa de natura financiara, dar care poate deconta cheltuielile realizate în sprijinul proiectului în care este implicata.
Voluntariatul se naste în inima, a fiecaruia. nu în vreun statut de ONG sau în discutii elaborate si mediatizate. Daca se naste acolo, cu siguranta se va dezvolta si se va traduce si sub aspectele cele mai pragmatice si necesare pâna la urma.
Exista mai multe definitii date de mari personalitati :
"Voluntariatul este activitatea de interes public desfasurata din proprie initiativa de orice persoana fizica, în folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala; activitatea de interes public este activitatea desfasurata în domenii cum sunt: asistenta si serviciile sociale, protectia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învatamânt, stiintific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protectie a mediului, social si comunitar si altele asemenea." (definitia din Legea Voluntariatului 2006)
Orice actiune întreprinsa de o persoana fara a se gândi la recompense financiare." (Tracker)
"Orice munca prestata relativ fara constrângere de o persoana cu intentia de a ajuta si fara a urmari un câstig financiar imediat." (Scheier)
Ca voluntar, poti sa te implici intr-o varietate de proiecte si domenii, printre care:
Social
- consiliere si informare pe diferite teme;
- meditarea unor elevi cu probleme;
- campanii pe teme legate de profilul organizatiei (drepturile copilului, prevenire SIDA, etc.);
- pregatirea si distribuirea unor pachete pentru beneficiarii organizatiei (de exemplu hrana, imbracaminte).
Ecologic
- igienizarea unor parcuri sau zone de joaca pentru copii;
- campanii de promovare a reciclarii diferitelor materiale;
- ghid in gradina botanica pentru elevii;
- ore despre importanta protejarii mediului in scoli.
Civic
- strangere de semnaturi pentru diferite initiative;
- promovarea principiilor democratice in comunitate;
- trimiterea de scrisori in sprijinul unor initiative;
- semnalarea oricaror abuzuri sau fraude.
Cultural
- ghid in muzeu;
- realizarea de publicatii specifice;
- campanii de promovare a institutiei si serviciilor in cadrul comunitatii;
- ore de dirigentie pe teme legate de specificul institutiei;
- secretariat, fotocopiere, indosariere, etc.;
- activitate de relatii cu publicul in cadrul receptiei;
- organizarea de evenimente.
Sanatate
- campanii de promovare a sanatatii (educatie sexuala, alimentatie sanatoasa, prevenirea fumatului sau a utilizarii drogurilor, etc);
- ore de dirigentie;
- servicii pentru pacientii din spitale;
- organizarea de emisiuni radio si concursuri pe teme legate de sanatate.
Ce spun voluntarii
"Prins intr-o alergatura continua si inecat de rutina zilnica uiti de lucrurile cu adevarat importante, uiti cat de putin te "costa" sa faci bine si ca nu te simti niciodata mai implinit, decat atunci cand poti sa ajuti pe cineva, total dezinteresat. Si, cand te gandesti ca de 2% din timpul tau liber poate depinde viitorul unui copil, realizezi ca e atat de putin efort pentru o cauza atat de frumoasa. Cea mai mare bucurie a mea in campanie a fost ca am intalnit foarte multi tineri care gandesc asa. Tineri deschisi, responsabili, foarte implicati, care au pus mult suflet in campanie si care pun suflet in tot ceea ce fac in general. Cu ei nu ai cum sa faci decat o echipa foarte tare." (Andrei Chirtoc, Voluntar World Vision România)
"Voluntariatul înseamna Responsabilitate. Iar simplul fapt ca nu esti remunerat pentru activitatile prestate nu-ti da dreptul sa fii iresponsabil." (Tiberiu Capudean, Voluntar ARAS)